27 november 2011

Nog meer wortelcake!

Gisteren hebben Tessa en ik weer wortelcake gebakken. Dit keer naar een recept uit een boekje van Good Food: 101 Cakes and Bakes. In plaats van een lage vorm, hebben we een gewone cakevorm gebruikt. De baktijd wordt dan iets langer. Bij ons was de cake na 60 minuten gaar. We hebben de topping dit keer weggelaten. Deze versie smaakt nog beter dan het recept dat ik eerder plaatste.

Eet smakelijk!

25 november 2011

KNSM

Toen mijn vader vorige week bij ons was, wilde hij ook graag naar het KNSM-monument. Deze plaquette herdenkt de medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Een oom van mijn moeder werkte voor de KNSM en zijn schip is getorpedeerd. Zijn naam staat, met die van 246 anderen, op deze plaquette.

Het monument heeft op verschillende plaatsen gehangen, maar is tegenwoordig te vinden in de vestibule van de Kompaszaal van Loods 6. Deze loods was onderdeel van het bedrijvencomplex van de KNSM op het IJ-eiland, tegenwoordig het KSNM-eiland. De Kompaszaal was de aankomst- en vertrekhal voor de passagiers en is nog in oorspronkelijke staat te bewonderen.

Ik heb vroeger weleens iets gehoord over deze oudoom, maar nooit geweten dat zijn naam in mijn woonplaats terug te vinden is. Op internet vond ik zelfs meer informatie, zoals op welk schip hij voer en waar dit gezonken is. Zo komen oude familieverhalen ineens een stukje dichterbij!

 

23 november 2011

Quote


 

Shoot for the moon. If you miss, you'll land among the stars.

- Les Brown -

17 november 2011

Sint Nicolaas

Mijn vader logeert een paar dagen bij ons. Hij wil graag weer eens in Amsterdam rondkijken. Als eerste stappen we op de tram en rijden richting Centraal Station. Het stationsgebouw ziet er prachtig uit en is weer goed zichtbaar, na alle werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn en. We wandelen naar de Openbare Bibliotheek (OBA) op het Oosterdokseiland. Het mooie gebouw verdwijnt tussen alle nieuwbouw er omheen. Binnen is het een drukte van belang. Op iedere verdieping zijn de werk- en studieplekken bezet. Ook het restaurant op de bovenste verdieping heeft veel bezoekers. Voordat we een kopje thee drinken, genieten we eerst nog even van het prachtige uitzicht op de stad.

De Sint Nicolaaskerk steekt met kop en schouders uit boven de hotels en huizen aan de Prins Hendrikkade. We besluiten om er straks even binnen te lopen. Dat doen we een uurtje later ook en zijn verbaasd over het gebouw. De kerk heeft een flinke koepel van 58 meter hoog en het interieur is rijk versierd met schilderingen van Jan Dunselman. Tijdens de renovatie eind jaren negentig zijn de glas-in-lood ramen vervangen. De nieuwe ramen zijn ontworpen door Jan Dibbets en zien er prachtig uit in het zonlicht dat nog net naar binnen valt. De kerk is genoemd naar de patroonheilige van de stad Amsterdam en het verhaal van zijn leven is terug te vinden op de schilderijen in het middenschip.

Eigenlijk moet je regelmatig als toerist op pad in eigen stad. Er is genoeg te ontdekken!



3 november 2011

Quote

Verheugt u op het leven, het is al later dan u denkt. ~ Chinese wijsheid

Enjoy yourself. It is later than you think.

~ Chinese wijsheid / Chinese Proverb ~